Telespazio en Leonardo reiken de prijzen uit aan de winnaars van de vijfde editie van #T-TeC, de internationale open innovatiewedstrijd in de ruimtevaartsector

Bruxelles, BE  24 januari 2024

De winnaars van de vijfde editie van de #T-TeC - Telespazio Technology wedstrijd ontvingen hun prijs op 23 januari 2024 in Brussel tijdens de European Space Conference. #T-TeC is een open innovatiewedstrijd georganiseerd door Leonardo en Telespazio om ruimtevaartgerelateerde ideeën en projecten van STEM-studenten van universiteiten over de hele wereld te promoten.

•    De eerste prijs in de categorie Prototype ging naar een team van Spaanse en Chileense universiteiten, de ontwikkelaars van een algoritme dat via satellietbeelden een efficiënter gebruik van water in mijnbouwactiviteiten mogelijk maakt.

•    De derde prijs ging naar het project "Hydrogen Peroxide Propulsion for Satellites", ingediend door een groep studenten van de Technische Universiteit Delft, waar enkele van onze medewerkers vandaan komen.

•    De winnaars krijgen de kans om start-ups op te zetten en deel te nemen aan pre-incubatorprogramma's

•    Studenten van 24 universiteiten wereldwijd namen deel aan de 2023 editie van #T-TeC

Innovatieve algoritmen die satellietgegevens gebruiken voor efficiënter watergebruik tijdens lithiumwinning; nieuwe opblaasbare robotarmen voor steeds toegankelijkere ruimtemissies; het gebruik van waterstofperoxide als groen en duurzaam drijfgas voor satellieten; een automatisch systeem voor het vervoeren en loslaten van kleine satellieten rond de maan, om menselijke aanwezigheid in de toekomst gemakkelijker te maken: dit waren de onderwerpen die de projecten kenmerkten die de 2023-editie van #T-TeC wonnen.

Met meer dan 60 jaar ervaring en vaardigheden die de hele waardeketen van de ruimtevaartindustrie bestrijken, mede geconsolideerd door een wijdverspreide aanwezigheid in Europa, de VS, Zuid-Amerika en Oceanië, industriële participaties en partnerschappen en deelname aan de belangrijkste internationale ruimtemissies, blijft Leonardo een belangrijke speler in het streven naar innovatie van deze sector. Het bedrijf werkt ook voortdurend samen met universiteiten en onderzoekscentra. Alle winnende voorstellen zijn daarom ook bedoeld om interactie te stimuleren en te bevorderen op alle gebieden waarop de Leonardo-groep actief is in de ruimtevaartsector, van toegang tot de ruimte en satellietproductie tot diensten, waardoor de hele groep in staat is om samen met de jongere generaties de technologieën te bedenken die de toekomst zullen markeren en een aanzienlijke impact zullen hebben op het gebied van duurzaamheid.

De prijzen, die werden toegekend door een jury bestaande uit experts uit de industrie en enkele van de belangrijkste Europese ruimteagentschappen, werden uitgereikt door Luigi Pasquali, Chief Executive Officer van Telespazio, Gabriele Pieralli, Chief Operating Officer van Telespazio, Franco Ongaro, Chief Space Business Officer voor Leonardo, en door Marco Brancati, Chief Research, Digital and Innovation Officer voor Telespazio. De ceremonie werd bijgewoond door Josef Aschbacher, directeur-generaal van ESA, Marian-Jean Marinescu, lid van het Europees Parlement en voorzitter van de interfractiewerkgroep "Lucht en ruimte", Erasmo Carrera, voorzitter van de Italiaanse vereniging voor lucht- en ruimtevaart (AIDAA), Evi Papantoniou - adjunct-directeur ruimtevaart en hoofd van de eenheid ruimtevaartbeleid van de Europese Commissie en Michelangelo Nerini, van de permanente vertegenwoordiger van Italië bij de EU-instellingen.

 

De editie 2023 van de Telespazio Technology Contest werd gekenmerkt door recordaantallen, met meer dan 100 vertegenwoordigers van 24 universiteiten wereldwijd, die deelnamen aan een wedstrijd die winnaars de kans biedt om hun ideeën om te zetten in een echte start-up en om deel te nemen aan accelerator- en pre-incubatorprogramma's. Er waren deze editie twee wedstrijdcategorieën, Idee en Prototype, gewijd aan projecten in verschillende stadia van ontwikkeling.

In de categorie Prototype, gereserveerd voor rijpere projecten, ging de prijs van 10.000 euro naar het project "ESTESIA", ingediend door een team van studenten van twee Spaanse universiteiten (de Autonome Universiteit van Barcelona en het Instituut voor Wetenschap en Technologie van Barcelona) en een Chileense universiteit (Adolfo Ibañez Universiteit, Santiago de Chile). Hun project richtte zich op de mogelijkheid om satellietgegevens te gebruiken om de waterbronnen die worden gebruikt voor de winning van lithium te optimaliseren, zodat de productie van deze kostbare hulpbron zeer duurzaam wordt. Lithium is essentieel voor de toekomst van elektrische motoren wereldwijd. Het team kan een start-up creëren en daarmee deelnemen aan het prestigieuze Seraphim Space Accelerator programma, gewijd aan de ruimtevaart en gefinancierd door het Seraphim Space investeringsfonds.

Het project "IDRA", ingediend door een team studenten van de universiteit Politecnico di Torino, eindigde op de tweede plaats. Het team ontwierp een innovatieve robotarm gemaakt van "opblaasbaar" materiaal, waardoor de arm in bepaalde omstandigheden kan werken en veelzijdiger kan worden ingezet in omloopdiensten. Naast een geldprijs van 6.000 euro zal het team deelnemen aan een pre-incubatorprogramma dat wordt aangeboden door Lazio Innova.

De derde prijs ging naar het project "Hydrogen Peroxide Propulsion for Satellites", ingediend door een groep studenten van de Technische Universiteit Delft (Nederland), dat voorstelt waterstofperoxide te gebruiken als drijfgas voor satellieten; het project is daarom gekoppeld aan de studie van tanks en voortstuwingssystemen die dit drijfgas kunnen opslaan en gebruiken gedurende de lange perioden die nodig zijn voor satellietmissies. Ook in dit geval is er veel aandacht voor veiligheids- en milieuaspecten, aangezien het project het gebruik van giftige en ontvlambare stoffen zoals de momenteel gebruikte stuwstofbrandstoffen minimaliseert. Het team ontving een geldprijs van 4.000 euro en kreeg een plaats aangeboden in het pre-incubatorprogramma van Lazio Innova.

De jury was van mening dat dit specifieke project en het ESTESIA-project (winnaar van de categorie Prototype) een speciale vermelding verdienden voor duurzaamheid en benadrukte de aanzienlijke impact die de twee oplossingen in dit opzicht zouden hebben, zowel op aarde als voor operaties in een baan om de aarde.

In de categorie Ideeën ging de prijs van 5.000 euro naar het project "DELUNERY" van een groot team studenten van de Federico II Universiteit van Napels. Zij ontwierpen een systeem waarmee kleine satellieten in een baan om de maan kunnen worden gebracht vanaf een maanplatform, met als doel het loslaten van deze satellieten net zo routineus te laten verlopen als het plaatsen van satellieten in een baan om de aarde. Dit winnende team krijgt een van de drie plaatsen in het pre-incubatorprogramma dat wordt aangeboden door Lazio Innova.

De speciale prijs "Test-it Award", die het winnende team de mogelijkheid biedt om een proof-of-concept van hun idee te ontwikkelen (en dus de mogelijkheid om hun idee in het laboratorium te testen, met financiering van Leonardo en de technische ondersteuning van Telespazio), ging naar het SunCubes-team. Dit studententeam van Politecnico di Milano was derde geworden in de vorige editie en kon dit jaar de vooruitgang en de nieuwe plannen voor hun technologie presenteren.

"D"Deze vijfde editie van de Telespazio Technology Contest bevestigt de kwaliteit en het succes van onze wedstrijd, die sinds vorig jaar de deelname aan pre-incubatie- en acceleratieprogramma's bevordert, waardoor de beste projecten kunnen uitgroeien tot echte, concrete oplossingen die kunnen bijdragen tot de groei van de ruimtevaarteconomie", verklaarde Luigi Pasquali, CEO van Telespazio. "Vandaag belonen we innovatieve ideeën van studenten en onderzoekers over speerpunttechnologieën waarin de hele Leonardo Groep geïnteresseerd is, waaronder onderwerpen die dicht bij diensten liggen, maar ook bij productie, het leveren van duurzaamheid die ook in de ruimtevaartsector steeds belangrijker wordt."

#T-TeC, een initiatief onder het beschermheerschap van een aantal ruimtevaartagentschappen (ESA, ASI, UKSA en AEE) en ruimtevaartverenigingen zoals AIDAA, SGAC en CEAS, maakt deel uit van de activiteiten die door Leonardo worden gepromoot voor Open Innovatie, de gedeelde innovatie die een sleutelrol is gaan spelen in het bevorderen van nieuwe ideeën en kansen, met een langetermijnvisie die is uiteengezet in het strategische plan Be Tomorrow - Leonardo 2030.